Rusça Nasıl Çalışılır?

rusça çalışma

Kursa gitmek, özel ders almak ya da üniversite bitirmek gerekmiyor. Bunları zaten yapabiliyorsanız çok güzel. Ama yanına da “kişisel çaba”nızı ekleyebiliyorsanız; kesinlikle bu dili öğreneceksiniz demektir.
Başka bir yabancı dil biliyor musunuz? Mesela İngilizce? İngilizce ikinci bir yabancı dil öğrenmek için mükemmel bir araçtır. Türkçe kaynaklar kısıtlı ama İngilizce kaynaklar oldukça fazla ve çeşitli. Çorbaya kaşıkla değil kepçeyle dalabileceksiniz :) Diğer yandan başka bir dil bilmek yeni öğrendiğiniz bir kelimeyi akılda tutmanızı kolaylaştıracaktır.

Nasıl Bir Yol İzlenmeli?

  • Kendi adımıza bir sistem oluşturacağız. İstikrarı olan bir sistemimiz olmalı. Program yapalım ona uyalım demek değil bu, biz kendi sistemimizi kuralım program bize uysun.
  • Kesin çizgileri olan bir çalışma saatleriniz stiliniz olmasın. Kesin çizgileri olan program yapıldığında her defasında hüsrana uğramak kaçınılmazdır. Bir çizgi bir gün ertelendiğinde, daha fazla ertelenmelere maruz kalacağı kesindir.
  • Bukalemun gibi olun her durumu lehinize çevirecek şekilde çalışın. Mesela günlük otobüste geçen o bir saatiniz var, onu kullanın. Çok sevdiğiniz bir oyun var, gidin onun Rusçasını oynayın. Alın elinize bir sözlük inatla oyundaki kelimelerin anlamlarını bir kenara kaydedin, oyun oynadıkça o anlamları hatırlayacak ve öğreneceksiniz.
  • Sistem size çalışmayı sevdirsin asıl olan bu. Sisteminizi öyle bir ayarlayın ki her gün Rusça adına bir şeyler yapmış olun.
  • Kelime müptelası olmayın. Kelime kağıtları yapıp gece gündüz onları ezberlemeye çalışmayın. Ezberci anlayıştan kesinlikle kaçının. Bir kelime ezberlenmez, aşina olunur. Kelimelere aşina olun, onu nerede kullanacağınızı iyi bilin. Kelime kağıtları yapacaksanız eğer; bunu kelimelerin kullanım yerlerini örnek cümleler halinde belirterek yapın. Diğer türlüsü öğretici olmaz demiyorum ama bu denli öğretici olamaz.
  • Bir defteriniz olsun her ne öğreniyorsanız onu yazın. Bazen çok gereksiz gelecek size ama kesinlikle yazın. Yazmak: görsellik ve dikkat artışı demek. Bu da öğrenme hızınızı artıracak.
  • Ve bu noktaya dikkat edelim: Günlük nasıl bir çalışma yapmış olursanız olun, yatmadan önce yarım saatinizi -yapabiliyorsanız bir saatinizi- mutlaka Rusçaya ayırın. İster genel tekrar yapın, isterseniz günlük tekrar. Olağanüstü bir şey olacağını göreceksiniz. Beynimiz bu uykudan önce en son kafa yorduğumuz neyse, onu uyku süresince tekrar edecek. Kendiniz bile çok şaşıracaksınız. Bedavadan ortalama 8 saat daha çalışmış olacaksınız. Tek dikkat etmeniz gereken uykudan önce son düşünceniz Rusça olsun. Beyin uykuda tekrar ediyor diye de 24 saat uyumaya kalkışmayın :)


web site tasarımı sosyal medya sitesi

0 yorum:

Yorum Gönder

Facebook Sayfamızı Beğenin